SVÉD HÚSGOLYÓK, BARNAMÁRTÁS, KROKETT

Sivatagi lakos volnék, így hát abból főzök, ami van - se darált rénszarvashús, se szegfűbors nem áll rendelkezésemre, ennek ellenére a gombócok és a szósz íze határozottan IKEÁs, de merem állítani, hogy annál is ízletesebb. A hozzávalókból kb. 22-26 gombócot lehet készíteni (egy kiadós két személyes vacsora).

A húsgombócok elkészítése:

hozzávalók: 25-30 dkg darált hús (jelen esetben marha), 1 evőkanál vaj, 1 kisméretű vöröshagyma (vagy egy fél, ha csak nagy áll rendelkezésre), 1 tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 dl főzőtejszín, só, bors, 2db szegfűszeg 
  • Olvaszd fel az egy kanál vajat egy miniatűr serpenyőben vagy lábasban, és az apróra vágott hagymát fonnyaszd meg / pirítsd üvegesre - ahogy tetszik. Vedd le a tűzről, mielőtt megbarnulna! 
  • A szegfűszeget zúzd apróra egy kés élének a segítségével (hacsak nincs otthon őrölt verzió)
  • Egy keverőtálban dolgozd össze a tejszínt, a tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket, majd az egész kulimászt dolgozd össze a darált hússal és a vajas hagymával. 
  • Egy kisebb tálkába készíts elő vizet, és megnedvesített kézzel gyúrj gombócokat. Ha kisebbeket csinálsz (2-3 cm átmérőjűeket), könnyebb lesz kisütni, az a lényeg, hogy körülbelül egyforma méretűek legyenek. 
  • 10 dkg vajat olvassz fel egy serpenyőben, és a gombócok mindkét oldalát süsd barnára. (az oldalukon lesz egy világosbarna sáv, ahol nem éri a vaj, de ez nem baj. Ki fog esni pár hagyma darab és megég, az sem baj). Szedd ki őket egy kistányérra, és szűrd át a vajat egy nagyobb serpenyőbe. (Ha böszme nagy serpenyőben sütöd, kevés lesz a vaj)

A mártás elkészítése:

hozzávalók: a sütésből megmaradt vaj, 2 evőkanál fehérliszt, 1 húsleveskocka, 1 kiskanál pirospaprika, só, fehér bors, 2-3 evőkanál szójaszósz, 1dl főzőtejszín.
  • Akkora serpenyőre vagy lábasra lesz szükséged, amelybe beleférnek majd a gombócok. A sütésből megmaradt vajhoz adj 2 kanál lisztet és a fűszereket, és egy villával dolgozd el csomómentesre MIELŐTT feltennéd a tűzre. 
  • Főzz egy kisebb fazékban 1/2 liter húslevest 1 db akármilyen leveskockából. Ha van otthon maradék, igazi húsleves, használd azt. 
  • Adj a lisztes vaj keverékéhez egy kevés húslevest (1-2 dl-t), és lassú tűzön főzd szósz sűrűségűre. Folyamatosan add hozzá a húslevest, és kóstolgasd. Ha túl leves ízűnek / túl sósnak érzed, sima vízzel hígítsd a továbbiakban. Addig adagolt a vizet és/vagy a levest, amíg elég szószt nem kapsz.
  • Ha több szószt szeretnél és nem elég sűrű, 1 pohárban dolgozz el még egy kanál lisztet vízzel vagy húslevessel csomómentesre. Ha csomós, akkor szűrőn keresztül add hozzá a mártásodhoz, és kevergesd tovább. 
  • Ha megfelelő mennyiségű mártást főztél, add hozzá a szójaszószt és a tejszínt és forrald át még egyszer.
  • Dobd bele a húsgolyókat és forgasd meg őket a szószban.

Burgonyakrokett elkészítése

Hozzávalók: 2-3 db nagyobb méretű burgonya (vagy 4-5 közepes, vagy 6-7 kicsi :-)) 1 tojás, fehér bors, őrölt szerecsendió (én kihagytam, mert itt nincs), fehérliszt és szemlemorzsa (nem kell kimérni egyelőre)
  • A krumplikat hámozd meg, vágd kockákra, és főzd őket nagyon puhára (amikor villával simán szétnyomható, akkor jó), ezután szűrd le szűrőn keresztül, és hagyd kihűlni. Ha csak leöntöd róla  a vizet, túl nedves marad, és szétmállhat a kroketted. 
  • A krumplit törd össze villával, vagy ha van botmixered, azzal zúzd pépesre.
  • Add hozzá a fűszereket, a tojást, és egy kevés lisztet. Próbáld meg a cuccot egy villával összedolgozni. 
  • Adj hozzá annyi lisztet, míg elég sűrű masszát nem kapsz, olyan nyers tészta-szerűt.
  • Készíts elő egy tálka vizet, és egy magas oldalú tálba szórj zsemlemorzsát. 
  • Megnedvesített kézzel próbálj hengereket formázni (ha szétmállik, azt jelenti, hogy több liszt kell a tésztához). A külalakjukon javíthatsz a zsemlemorzsába forgatás közben. Rázogasd a dobozt előre-hátra, hogy minden oldalára jusson zsemlemorzsa. 
  • Helyezd őket egy tálra, és ha mindegyiket megformáztad, forró olajon / vajban / zsírban pirítsd mindkét oldalukat aranybarnára. Pár perc alatt elkészül.
Én a gombócokat és a burgonyát sima, mezei erdei gyümölcs-lekvárral tálaltam. Ha lusta vagy a kroketthez, sima burgonyapürét is készíthetsz:

Burgonyapüré

A puhára főtt krumplit, miután leszűrted, tedd vissza a lábasba, törd össze villával, vagy botmixerrel pépesítsd. Adj hozzá 1-2 kiskanál vajat, és annyi tejszínt, hogy püré állagú legyen :-) Botmixerrel vagy burgonyanyomó konyhai eszközzel dolgozd össze, és óvatosan, kis lángon melegítsd át a tűzhelyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése