sajtos-sonkás vagy tejszínes-csirkés palacsinta

A palacsintatészta hozzávalói és elkészítése: 3 tojás habbá vert fehérjéhez add hozzá a sárgáját, 25-30dkg lisztet és 1 dl tejet. Dolgozd össze habverővel, és adj hozzá még annyi tejet, hogy nagyon sűrű, csomómentes szószt kapj. Ezután hígítsd megfelelő sűrűségűre szódavízzel vagy "nagyon" buborékos ásványvízzel. 

Keress egy jó minőségű serpenyőt vagy palacsintasütőt, csepp olajat forrósíts meg benne. Önts bele óvatosan fél - egy merőkanálnyit a szószból és a serpenyő döntögetésével oszlasd el egyenlően. A palacsinta akkor lesz jó, ha nagyon forró a serpenyő, és jó, ha minden darab előtt újra átolajozod. (Ha túl sok olajat öntöttél ki, nyugodtan öntsd a maradékot a tésztába). Ha az egyik oldala megsült (aranybarna színű vagy sötétbarna pöttyös), akkor óvatosan fordítsd meg (pl. lapos fakanállal) és süsd meg a másik oldalát is.
-> Ha elszakad, próbálkozz nyugodtan vastagabbal, sós töltelékhez nem kell hagyományos, papírvékonyságú palacsintákat sütni. 
-> végszükség esetén, ha túlhígítottad az egészet és szétszakad, merj ki egy merőkanálnyi szószt és 4-5 evőkanál liszttel és egy tojással keverd el csomómentesre egy villa vagy habverő segítségével. Öntsd vissza a palacsintatésztához, és keverd át még egyszer habverővel. 

Főfogásként sós töltelékkel tálalhatod:

Sajtos-sonkás palacsintatöltelék (4-5 darabhoz)
hozzávalók: egy apró vöröshagyma, 15-20 dkg sonka, 1 ek olaj, 1 ek liszt, só, bors, 2dl főzőtejszín
  • Egy maréknyi apróra vágott hagymát hevíts fel egy evőkanál olajon / zsíron / vajon, és mielőtt megpirulna, adj hozzá 15-20 dkg kockára vágott sonkát vagy akármilyen felvágottat, amit szeretsz. Fűszerezd sóval, borssal. 
  • 1 evőkanál lisztet (vagy 2 evőkanál carbonara port) keverj csomómentesre 2 dl tejszínnel
  • vedd le a tűzről a sonkát, keverd el az öntettel, majd forrald át még egyszer kis lángon.

Tejszínes-csirkés palacsintatöltelék (4-5 darabhoz)
hozzávalók: 3 db "fél" csirkemell filé, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 ek. zsír, 1 ek. pirospaprika, só, bors, majoránna, kakukkfű, 1dl tejszín, tetszés szerint egy maréknyi megpucolt, apróra vágott gomba és egy pohár víz.
  • az apróra vágott hagymát fonnyaszd meg zsíron, de ne hagyd, hogy megégjen.
  • vedd le a tűzről, amikor elkevered a pirospaprikával (ha az megég, keserűvé válhat), öntsd fel 2dl vízzel és tedd vissza kis lángra.
  • a kockákra vágott csirkemellet keverd el a fűszerekkel, öntsd a serpenyőbe, valamint a kimagozott paprikát és a félbevágott paradicsomot is. 
  • addig rotyogtasd az egészet a tűzhelyen, amíg a csirkehús meg nem puhul. Ha elfőne a víz, nyugodtan önts hozzá még egy keveset, mindig legyen egy kevés szósz a serpenyő alján. 
  • ha gombát is szeretnél bele, hámozd meg és szeleteld fel őket, add hozzá, és addig főzd, míg a gomba is meg nem puhul. 
  • szedd ki a paprikát és a paradicsomot
  • az egészet forrald át a tejszínnel kis lángon.

Tálalás: kend meg a palacsintát vékonyan az öntettel, hajtsd félbe, majd még egyszer félbe. Díszítsd a tetejét egy kevés szósszal, valamint szeletelt zöldségekkel. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése